SİYASET
Giriş Tarihi : 01-01-2024 08:52

Yerel seçim süreci bugün başlıyor

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci, bugün itibariyle resmen başlıyor.

Yerel seçim süreci bugün başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen takvime göre, seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi başta olmak üzere çeşitli aşamalar belirlenen tarihlerde ilerleyecek.

YSK'nın yayınladığı seçim takvimine göre, seçim öncesi süreç adımları şu şekilde sıralanıyor:

1 Ocak - Seçmen Kütüklerinin Güncellenmesi

Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi için kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme işlemi bugün itibariyle durdurulacak.

2 Ocak - Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri ve Siyasi Partilerin İlanı

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak ve aynı gün içerisinde seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek.

3-4 Ocak - Adaylık Bildirimleri ve Askı Listelerinin Güncellenmesi

Siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirecek. Aynı süreçte muhtarlık bölgesi askı listeleri ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenecek.

 

10 Ocak

Partilerin Aday Tespit Usul ve Esaslarının Bildirimi Partiler, aday tespiti yapacakları seçim çevrelerini ve usul/esaslarını bildirmeleri için mesai bitimine kadar süreleri bulunuyor.

17 Ocak

Askı Listelerinin İndirilmesi ve Seçmen Kayıtlarının Sorgulanması Muhtarlık bölgesi listeleri ile ilgili itirazlar sona eriyor, bu tarih aynı zamanda seçmen kayıtlarının son günü olacak.

27 Ocak

Siyasi Partilerin Yerleri Belirleniyor YSK tarafından siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için kura çekimi yapılacak ve ilan edilecek.

Sedat BaltaSedat Balta