SİYASET
Giriş Tarihi : 08-01-2024 19:27

Büyükşehir Meclisi'nde Kaynarca'nın 41 mahallesinin kırsal mahalleye dönüşümü konusunda gergin anlar yaşandı

CHP Meclis Üyesi Şaban Koludra, Kaynarca Belediyesi Meclisi'nde.41 köyün kırsal mahalleye geçişinin oylanıp kabul edildiğini belirterek, "Talep Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelmiş ama belge eksikliği bahane edilerek gündeme getirilmemiş. Sizi kınıyorum, kırsal mahalle ile ilgili ipe un seriliyor. Gündeme taşınmıyor" diye konuştu. Kırsal mahalle olmak için Muhtarlar Derneği ve Kaynarca'nın 41 mahalle muhtarı dilekçe vermiş, kararlı duruş sergilemişti.

Büyükşehir Meclisi'nde Kaynarca'nın 41 mahallesinin kırsal mahalleye dönüşümü konusunda gergin anlar yaşandı

Meclis toplantısında gergin anlar yaşandı!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısında gergin anlar yaşandı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısında, CHP Grup Sözcüsü Şaban Koludra ile AKP Grup Sözcüsü Necdet Tömekçi arasında kırsal mahallelerle ilgili yapılan bir konuşma sırasında gergin bir tartışma yaşandı.

CHP Grup Sözcüsü Şaban Koludra ile AKP Grup Sözcüsü Necdet Tömekçi arasında kırsal mahallelerle ilgili bir konuşma sırasında tartışma çıktı. Koludra'nın konuşmasının ardından Tömekçi söz aldı. Yaşanan gerginlik, meclis toplantısına hâkim oldu.

 

MHP grup sözcüsü Erbay Kayatürk, "Çalışmaların 2024 yılında da devam etmesini diliyorum. Biz üzerimize düşen herşeyi yapacağınıza yaptığımızı düşünüyoruz. MHP gelecek olan meclis üyeleri ile aynı misyon ve vizyonla yürütecektir. MHP Belediye Başkanı adayını bizim başkanımız olarak görerek devam edeceğiz bunun şuurundayız. Sakarya iline verilen hizmet ve çalışmaları sentezleyerek ve düşünerek hareket edeceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın. Zaman zaman düşüncelerimiz olmuştur bu belediye başkanımızın yaptıklarını baltalamak için değil, bizim de katkımız olur mu diye fikir beyan ettik. Siyaset çok zor, kimseyi kırmadan dökmeden Sakarya ya faydalı olmak için çalışıyoruz. Siyaset sosyal işim dalıdır. Genel ortak değerlere zarar vermeden daha iyiye getirmeye çalıştık ve devam edeceğiz. Bütün belediye başkanları bizim belediye başkanlarımızdır. Bizler nasıl katkıda bulunabiliriz diye köstek olmadan, kötülemeden MHP olarak çalışacağız. MHP ölçüleri iyi koydu meselenin olur tarafı nedir, var mıdır diye kendimizi irdeledik. 31 Mart'ta seçimler var başkanımıza yaptığı hizmetler için teşekkür ediyoruz. Bundan sonra belediye başkanımızın bize göstereceği doğrultu da mantığımızdan geçirerek çalışacağız. Hatalarımız olmuş olabilir, ama samimiyetimiz ve iyi niyetimizden kimse şüphe etmesin. Cumhur İttifakı ruhuyla hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.

 

CHP grup sözcüsü Şaban Koludra, "1 yılı geride bıraktık, aynı zamanda cumhuriyetimizin 100 yılını geride bıraktık. Yeni yılın bizlere barış getirmesini diliyorum. Yıl içerisinde yitirdiğimiz insanlar oldu ben bu acıların daha az olmasını diliyorum. 31 Mart ta seçimler dolayısıyla yoğun bir kampanya var aday adayları kampanyalar yapıyor. O yüzden meclisimizin sayısı da az sanırım. Aslında ben konuşmayı çok seven biri değilim ama siyaset bizi konuşmaya itiyor. Oğlum meclise gelmeden önce bana sosyal konularla ilgili mecliste bahsetmemi istiyor ve teşvik ediyor. 16 Ekim de kabul edilen kırsal mahalle ilgili kanun 2022 yılında çıktı. Sakarya da 12 belde kapatıldı, 432 köy mahalle oldu. Bunlar mahalle olurken yasanın maddesinde vali direktiyle belediye başkanlarından oluşan komisyon kuruldu. Bu komisyon paylaştırma yaptılar. Mahalleye dönüşen köylerdeki belediye İller bankasındaki vergi tahakkükleri üç kat artırarak çıkartıldı. Biz Büyükşehir olduğumuzda bazı haklarımız kayboldu. Hayvan bakımı yapılıyordu. Bu vatandaşa yan gelir oluyordu. Büyükşehir in bize kattığı çok şey var ama biz üretimden vazgeçtik. Biz üreticiler açısından çok şey kaybettik. 16 Ekim 2022 tarihinde mahalle yapılmış olan yerler kırsala dönebilir dedi. Ama Sakarya da 432 köy için bir şey yapılmadı. İlçe belediyeleri bunun için neden bir şey yapmıyor. Gelir kaybından mı korkuyor bilmiyorum. Siyasiler muhtarlarımızla izin verse süreç işler ve sonuç verir. Bizim üretimi arttırmamız gerekiyor. Biz mahalleyi kırsala çevirirsek, biz göç alan bir iliz, tarım alanın eksilmemesi gerekiyor. Kırsal yaşama dönüş için borcumuz var şehrimiz için. 16 belediye ye görev düşüyor. Sorumluluk almak lazım. Köyüme dokunma platformu var belediyeleri geziyor. Kaynarca belediyesi heyeti kabul etmiş.41 köy var, kaynarca belediyesi görüşmüş ve meclisten geçirmiş. Kaynarca Belediyesi'nin talebini biz almışız ama belge eksikliği yüzünden meclise gelmeden geri çevrilmiş. Büyükşehir belediyesi kırsala dönüş ile ilgili çalışmalar yapmalı, üretime destek vermeli. Bu noktada duyarlı olmaya ve katkı vermeye davet ediyorum. Türkiye'nin vazgeçilmez sorunu depremdir. Deprem gerçeğini unutmayalım. Deprem şurası, il deprem kurulu kurulmalı, kamu yapıları dahil tüm yapılar denetlenmelidir. Bilimsel bir düzen oluşturulmalıdır. Yetkin kurumların desteği ve kararıyla bir kurum kurulmalıdır. Şehirle ilgili alınacak kararlarda ortak akıldan yararlanmalıyız" dedi.

Ak parti grup sözcüsü ve meclis üyesi Necdet Tömekçi, "Şaban beyin söylediklerine katılmıyorum. Kırsal yerleşim alanı ile ilgili. yasalardan bahsetti. Çıkan bu yasalara göre büyüksehirlerde yaşanan mağduriyetlerden bahsetti. Ben bu düşünceye katılmıyorum. biz köyden mahalleye dönüşen yerlede gelir kaybı ile ilgili tüzel kişiliğe bağlı olan yerler belediyelere verildi ve diğer mali yerler de meraları ile korundu. Hiçbir köyümüz mağduriyet yaşamadı. Belirli bir sayıya kadar hayvan da bakabilir. bu isi ticari maksat ile yapmak istiyorsa o mahallede yapabilir. Meralar da korunmaktadır. Kırsal mahalle yasası çıktı. Bağlı bulunduğu ilce belediyesine bağlı olduğu karar ile kırsal mahalleye dönüşülebilir ama böyle bir sıkıntı yok. Şu anda böyle bir problem yok. siz bir sıkıntı görüyorsanız kendi içinize ve kendinize bakın CHP olarak" dedi

Şaban Koludra, "Sizi kınıyorum, kırsal mahalle ile ilgili ipe un seriliyor. Gündeme taşınmıyor" dedi

Sedat BaltaSedat Balta