Kocaali Sivil Toplum Platformundan 'tarihi Manav  Mezarlıkların yok edilmesine" tepki

Platform adına açıklama yapan Platform sözcüsü Şerif Sarı şu ifadeleri kullandı: “Kocaali sahil yolu üzerinde bulunan tarihi 1740 yılına kadar giden mezarlıklar yok ediliyor. Geçmişte bu konularda bir bilinç yoktu. Ancak bugün Sakarya Büyükşehir Belediyesinin tasarrufunda olan tarihi Osmanlı mezarlığı adım adım yok ediliyor."

GÜNCEL - 17-12-2023 12:19 145 kez okundu.

Kocaali Sivil Toplum Platformundan 'tarihi Manav  Mezarlıkların yok edilmesine

Açıklamanın devamı şöyle: "Manavların Atalarının mezarlıkları rant uğruna yok ediliyor!

Maalesef ifade etmeliyiz ki, bugün Kocaali sahil yolunda bulunan tarihi 1740’lara kadar giden mezarların %70’i yeni alanlar için yok edildi. Bu yok edilişin bir kısmı sahipsizlikten kaynaklandı. Ancak Kocaalili Manavların Atalarının bulunduğu mezarlıkların önemli bir kısmı son yıllarda “bakım onarım, koruma kollama ve mezarlık içi yaya yolları” çalışmaları nedeniyle mezar taşları, dolaysıyla mezarlar yok edilmektedir.  

 

300 yıllık mezarlar çeşitli çalışmalar adı altında “bilinçli ya da iş bilmezlik” nedeniyle yok edilerek, mezarlıkta yeni parseller çıkartılarak vatandaşa “boş alan” diyerek satılıyor.  

Bu bölgeden parsel alan vatandaşlar bu konulardan “eski mezarlıklar üzerine vefat eden yakınlarını” bilmeyerek toprağa verdiler ya da verecekler.  Yapılanları kabul etmemiz mümkün değil!

Kocaali ilçemizde yapılan aslında tarihe, ölülerimize ve geçmişimize saygısızlıktır.  Bu saygısızlığı bugün savaşta olan ülkeler bile birbirlerinin mezarlıklarına yapmıyor.  Kocaali ilçemizde bu tahribat nedeniyle yüzlerce tarihi mezarlardan kala kala 15-20 adet kaldı. Osmanlı zamanında çeşitli görevlerde bulunmuş ve yerli halkın, manavların geçmişini yansıtan mezar taşlarının çoğu yok edildi. Bugün bölgede yapılan çalışmalar nedeniyle birçok mezar taşları sağa sola atılmış vaziyette. 

Bölgenin tarihini yansıtan, Kocaalili Manav halkının Atalarının yattığı mezarlılara yapılan bu tahribatın, yok edilişine “Kocaali Sivil Toplum Platformu” olarak tepki gösteriyor, bu tahribatın, tarihe ve geçmişe saygısızlığın “Sakarya Büyükşehir Belediyesi” şemsiyesi altında yapılmasını başta duyarlı Kocaali halkı olmak üzere, Sakarya kamuoyunun ve yöneticilerin dikkatine sunuyorum.”  

Admin

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kertil mahallesinde kaza

Kertil mahallesinde kaza

21-01-2024 - GÜNCEL

21 - 22 Ocak tarihlerinde elektrik kesintisi var

21 - 22 Ocak tarihlerinde elektrik kesintisi var

21-01-2024 - GÜNCEL