İki yıla yakın süredir koronavirüsün ile boğuşan dünya bir kez daha alarma geçti. Bilim dünyası Omicron'u çözebilmek için zamana karşı yarış verirken ilk sonuçlar geldi.
DELTA'DAN DAHA DÜŞÜK…
Kısa sürede dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen varyant ile ilgili bilim insanlarının zamana karşı yarışı sürerken umutla beklenen haber Güney Afrika'dan geldi. Güney Afrika'da bir sağlık hizmeti sağlayıcısı olan Discovery Health tarafından yapılan çalışmada daha bulaşıcı olan Omicron'un hastaneye yatış oranının ise Delta'dan daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı. Independent'ta yer alan habere göre, ilk bulgular, Omicron'un önceki varyantlardan daha bulaşıcı olmasına rağmen, enfekte ola kişilerin hastaneye kaldırılma olasılığının delta olanlara kıyasla yaklaşık üçte bir oranında olduğunu gösteriyor.
DAHA ÖNCE KOVID KAPANLAR İÇİN RİSK SÜRÜYOR
Çalışma, delta ile enfekte olan kişilerin omikron varyantına yakalanma riskinin yüzde 40 olduğunu, geçen yılın başında beta varyantı ile enfekte olanların ise omikron ile yeniden enfeksiyon olasılığının yüzde 60 olduğunu buldu.
BU 5 SEMPTOMA DİKKAT
İngiliz Mirror gazetesinin 'Omicron'un beş yeni semptomu ve yeni varyantın orijinal virüsten farkı' başlıklı haberine göre, yeni varyantta dikkat edilmesi gereken 5 semptom şöyle...
-Boğaz ağrısının aksine boğazda kaşıntı hissi
-Kuru öksürük
-Aşırı yorgunluk
-Hafif kas ağrıları
-Gece terlemeleri
EN ETKİLİ AŞI HANGİSİ?
İki doz aşının Omicron varyantına karşı etkisiz kalabileceği sonucuna ulaşan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) araştırması ile 3. doz sonrası en fazla koruna sağlayan aşıyı belirledi. UKHSA tarafından yapılan ilk analize göre, iki doz Pfizer, Omicron'dan kaynaklanan semptomatik bir enfeksiyona karşı yalnızca yüzde 30 ila 40 koruma sağlıyor. Aynı analize göre, bu oran 3. doz Pfizer'dan sonra 75'e kadar çıkıyor. UKHSA'ya göre Altı ay önce bir Astrazeneca aşısı yaptırdıysanız, aşının semptomatik bir Omicron enfeksiyonuna karşı etkinliği sıfıra yakındır. İlk iki aşınız Astrazeneca ise, bir Pfizer güçlendirici aşısı olmanız durumunda etkinlik yüzde 70 seviyesine ulaşıyor. Bu veriler ışığında ülkemizde de kullanılan Pfizer aşısının İngiliz Astrazeneca'ya oranla daha iyi bir koruma sunduğu görülüyor. Moderna ve J&J aşıları için bu sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
İŞTE EN ÇOK ETKİLENEN YAŞ GRUBU
Güney Afrika Sağlık Bakanlığı'nın Danışma Komitesi'nde yer alan Dr Coetzee, önceki dalgalarda olduğu gibi Omicron'da da önce gençlerin hastalandığını söylüyor. Doktorun şimdiye kadarki deneyimi, varyantın 40 veya daha genç olan insanları etkilemesiydi. Güney Afrika sağlık bakanı Dr Joe Phaahla, aşı oranları nispeten düşük olduğu için gençlerin Omicron'dan en çok etkilenen grup olduğunu belirtti.
DSÖ'DEN OMICRON UYARISI
Öte yandan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüs salgınının son durumuna yönelik basın toplantısı düzenledi. Ghebreyesus konuşmasında, "77 ülke şu anda Omicron vakaları bildirdi ve gerçek şu ki Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor" dedi.